Det går alltid framåt

Ett nytt kalenderår är en påminnelse om att tiden och vi med den rör sig framåt. Även om mänskligheten snurrar runt jordaxeln det varv som ger oss en ny dag, så går det framåt. Och om än jorden tar ännu ett varv runt solen, så det blir ett år till, så är det en cirkelrörelse framåt.

Framåt är landet i någon mening ännu väglöst. Och framtiden är inte förutbestämd. Vi väljer framtid bland flera möjligheter. Det är inte vår uppgift att välja i varandras ställe, men att ge varandra förutsättningar att välja och flera goda valmöjligheter. In i framtidslandet kan människa slå följe med människa. Ett kort stycke eller göra en längre resa tillsammans.

Det är på det åttonde året som jag valt den enkla arbetsformen för mitt yrkesliv: soloföretagandet. Hösten 2004 lämnade jag in ansökan om registrering av aktiebolaget Cumpan Totalkommunikation till Bolagsverket och vid samma tid startade jag min egen verksamhet.

När jag under den första arbetsveckan 2012 flyttar texter och bilder, lämnar en gammal plats på nätet för en ny, då får jag ögonen på människor och händelser. Korta notiser blir påminnelser om livsberättelser. Upplysningar om tider och platser väcker minnet om utmanande och intressanta uppdrag som getts mig genom åren.

Sju års omväxlande arbete, där jag fått dela med mig av mina gåvor och fått ta emot och lärt för att dela mer med flera. Nu ser jag fram emot de sju närmast kommande åren.

2012-2018 borde bli en mycket intressant tidperiod att leva och verka i. Mänsklig kommunikation och människors mediebruk kommer att utvecklas, minst lika mycket som från 2005 och fram till idag.

Cumpan Totalkommunikation startade jag sent samma år som Facebook föddes. Twitter kom först två år senare. Året efter, 2007, visade Steve Jobs upp den allra första Iponen. Bloggande med WordPress och Blogger startade året före CumpanTotalkommunikation. Se där några betydande tekniska hjälpmedel och verktyg för att publicera och dela information mellan människor, som fått stor inverkan i stora delar av världen.

Att alltfler människor fått möjlighet att uttrycka sig inför andra, många andra och människors rörlighet, mobilitet, ser jag som stora vinster under senare år.  Och blickar jag framåt, så hoppas jag dels på att kommunikationstekniken ska öka rörligheten mellan klasser, motverka sociala och ekonomiska orättvisor och bidra till ökad resepekt, förståelse och samverkan mellan människor.

Mina framtidsförhoppningar kan förstås avfärdas som naiva och mer än lovligt blåögda. Men de är för mig ett ideal, som jag använder för att navigera i valet mellan mål,  strategier och verktyg. Kommunikationens främsta uppgifter är att skapa och stärka relationer mellan människor, och att göra världen omkring oss mer begriplig. Verktygen för kommunikation, medierna förstärker vi sinnena och blir kroppens förlängning: vi ser längre, hör mer.

Cumpan, betyder den man man delar bröd med. Att bjuda på en fika, att dela en måltid är att kommunicera väl. Att se till helheten, ger motivation att ha omsorg om detaljerna.

Totalkommunikation omfamnar alla de fem sinnena, liksom som traditionerna, tingen, det sociala spelet och berättandet konst – allt det som gör kommunikation till något angeläget för alla, bortom det kommersiella och regelstyrdas begränsningar.

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>