Ta vara på mötet

Det är i mötet som delandet uppstår. Kommunicera från communicare – att göra gemensamt.

Någon jag lyssnade på för en tid sen, ja det var inte igår, sa ungefär så här: Tänk dig att du är på väg till ett sammanträde, och du frågar dig själv varför du ska delta. Om du då inte före det att du stiger in i mötesrummet finner ett okey svar på din egen fråga, då borde du vara sann mot dig själv och vända på klacken.

Det har nog hänt att jag ställt mig den frågan, men trots att det varit si och så med svaret, så kan jag inte påminna mig att jag avstått från något möte jag kallats till. Inte på ett tydligt sätt i alla fall. Istället har jag nog varit med på för många möten, som jag bidragit till i mycket ringa utsträckning.

Jag försöker bli bättre på att ha uttalade motiv, skäl för att delta i möten. Och när jag är på plats vill jag vara aktiv: bli en allt bättre lyssnare och bättre på att uttrycka mig begripligt och konstruktivt.

Jag läser en artikel där Eva Grundelius ger goda råd. Hon har skrivit boken ”Helt överens”. Jag har den bakom ryggen, i min bokhylla.

Hennes råd är att gå på djupet i sin kommunikation: Lyssna på djupet, ställa frågor som går på djupet, lyssna djupt in i sig själv och vara uppriktig och ärlig både när det gäller dina egna övertygelser och dina tvivel; djuptala.

Det där med djuptala ligger det mycket i, även om jag inte bara så där skulle använda ordet. Lite konstruerat, va? Men saken är bra: att vara uppriktig och ärlig med sin egen övertygelse och sina tvivel.

Jag tolkar det inte som att touretteskt kläcka ur sig varje (galen) tanke. Nej, det handlar om en kommunikation grundad i övertygelse. Den slags grundhållning, som ger enskildheterna proportioner. Klokt också med rådet att behålla sitt tvivel, det slags ifrågasättande som blir motmedel mot en självtillräcklighet.

Det här inlägget postades i kommunikation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera