Jag är en papperskille

Det gör mig inget att det ligger post i facket nere i porten. Jag går gärna och hämtar. Kuverten har jag inget emot att öppna.

Idag fick jag tre tidningar skickade till mig. Och tidigare i veckan kom lika många till.

Det är roligt att bläddra. Tidningen uppe till höger, Stiftsliv, den är tryckt på ett sådant där trendigt obestruket, lite bulkigt papper. Gillar.

Alla tidningarna på bilden är kyrkliga tidningar. De har församlingar eller stift inom Svenska Kyrkans som utgivare. Stiftsliv skickas till till anställda och förtroendevalda medarbetare i Växjö stift. Portalen är motsvarande tidning i Strängnäs stift. Liv & Längtan är en tidning gemensam för alla församlingarna i Linköping. Den delas ut till alla hushåll i staden. Och de som bor i Borås får Himmel & Jord i sin prevlåda. Kyrknyckeln är en tidning som delas ut i Vallentuna och folket i Skallsjö, mellan Lerum och Allingsås, de får en Ljusglimt i brevlådan.

Det är nästan 1.400 församlingar som ingår i Svenska Kyrkan. De allra flesta har en egen tidning. Merparten hushåll i Sverige får en lokal tidning, från den församling inom vilkens område bostaden ligger. Det kan vara så att Svenska Kyrkan är landets största tidningsutgivare, församlingarna sammanräknade och andra inomkyrkliga organisationer medräknade. Vem skulle det annars vara?

Jag är en papperskille. Det är dagstidningar jag läser på skärm, i mobilen eller paddan. Men så mycket mer är det. Idag på tåget hem från Stockholm läste jag Metro på papper. Bläddrade – inte läste – en Expressen, som någon resenär lämnat efter sig.

Och jag tog med mig SJ-tidningen Kupé med mig hem. Fast det är något lurt med att läsa en tågtidningen i en tv-soffa.

Vill du titta i fler tidningar som ges ut i Svenska Kyrkan? Här listar jag nästan 90 församlingstidningar och här ytterligare ett gäng kyrkliga tidningar.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>