Vi är varandra

Mitt liv är inte bara mitt. Min kommunikation är inte bara min. Rädslan för att bli avslöjad, hindrar mycket kommunikation. Alldeles särskilt den kommunikation som är den mest uppskattade: samtalet.

Hösten 1978 är boken Sam-tal alldeles nytryckt. Brita Salomon skriver i förordet till sin egen bok, att hon vänder sig till alla de som tycker att ”sam-tal” är bättre än tillmälen, ytligt prat, städad konversation och hetsig debatt.

Mitt eget exemplar av boken är tio år yngre, och ändå en nära kvartsekel gammal bok, med texter år före att den digitaliserade kommunikationen slog igenom brett.  Skulle det betyda att det som Brita Salomon skriver är inaktuellt? Verkligen inte. Hennes erfarenheter som lärare, präst och psykokoterapeut har lång hållbarhet.

Bokens titel är det lilla ordet samtal, skrivet just som ovan: sam-tal

Många känner till att ordet kommunikation, kommer från det latinets communicare, som betyder att göra gemensamt. Meningen med sam-tal är att tala sig samman.

Så borde också ett samman-träde vara att träda, gå tillsammans. Men varför blir det istället samman-trätande? Förlorad kommunikation.

Är det orimliga och asymmetriska krav, som är förklaringen? Andras krav på mig, liksom mina egna krav på det felfria?

Nog skulle kommunikation, sam-tal, oftare uppstå där människor nöjer sig med att arbetsliv och vardagsliv är – som Brita Salomon skriver – lycka ibland och olycka andra gånger, det framgångsrika liksom det misslyckade, det friska och det sjuka, det öppna och det blyga?

”Kort sagt levande människor i mitt livets strid.” skriver hon vidare, och sätter ord på ett sätt att se på den andre, de andra, på oss, på varandra.

Det första kapitlet i boken Sam-tal har rubriken Kroppsspråk och talspråk. När kommunikationen digitaliserades och blev tillgänglig för större grupper av människor, då var det först en textbaserad kommunikation. Bandbredden var begränsad. 28 bokstäver, 10 siffror och en handfull skiljetecken, var allt och skulle bära så mycket.

Även i sociala mediers tid är mycket av kommunikationen och informationsutbytet textbaserat: statusuppdateringar och kommentarer på Facebook, korta tweets och en mening skickad med Whatsapp.

Få människor skriver som de talar. Den långa trenden är istället att skriftspråket påverkar talspråket. Småorden, det hummande medhållet, betoningarna, rösten som sänks eller höjs, blir starkare eller svagare, låter lite nervös eller bestämd – inte mycket av det där följer med i ett tweet på 140 tecken.

Ändå är kommunikation möjlig. Med träning. Med god vilja.

Kroppsspråket har behov av större bandbredd. Förändringen är redan igång. Med bredband som klarar överföring av 10 megabits i sekunden i båda riktningar, så är videosändningar och videsamtal i det närmaste problemfria.

Smarta mobiler ger alla sina ägare en bra kamera och uppkopplingen till nätet gör det lätta att dela bilder generöst, utan dyra kopior på papper eller diabilder. Foton kräver långt mindre utrymme än video. Bildspråket är uppskattat och öppnar upp, där orden inte vill räcka till, där skrivkrampen stängt till.

I kommunikation som sam-tal är vi varandra. Jag ser genom att bli sedd.

Brita Salomon ger rådet till den som vill sam-tala mer, att vara sig själv. Och att hon rekommenderar närvaron i nuet. Hon skriver om tydlighet och entydighet. Hennes konstaterande är att människor har en längtan efter att få leva genuint med mänskliga begränsningar och skröplighet.

Allt det som jag lyft fram ur boken Sam-tal, är vad som jag ser som angelägna insikter och påminnelser. Sådant som både ger förklaringar till och motivation i ansträngningen – för mig också i yrkesarbetet – som syftar till bättre kommunikation, bättre samtal.

Det kapitel i boken som jag för min egen del finner mest utmanande och uppfordrande, har titeln Generalisera inte – moralisera inte. Jag kommer på mig, med att vilja generalisera de som drar över alla över en kam. Jag kommer på mig, med att göra nedsättande värdeomdömen om de som moraliserar. Inte ens den här bloggposten är fri från varken det ena eller det andra. Varken explicit eller i undertexten.

Boken Sam-tal trycktes senast 1996. Hitta den på antikvariat.

This entry was posted in kommunikation and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>