Dela tro – Dela liv 4.0

1.0 Jesus stod med sin förkunnelse och berättelser i liknelser i en muntlig tradition. Han var själv både läskunnig och skrivkunnig, berättar evangelierna. Men det talade ord han delade, var det centrala. Han var i sig själv både budskap och medium, fullt integrerad.

2.0 Paulus skriver brev för att bygga upp och leda kyrkan och med honom går redan den unga kristna kyrkan in i en skriftlig era. Med sitt skrivande överbryggar han avstånd och når många fler människor än de han personligen möter. Hans brev blir lästa, upplästa, kopierade och spridda i flera led.

3.0 Martin Luther med de andra reformatorerna litar till det tryckta ordet och spridning av biblar i varje hem blir följden. I samma anda följer bruket av radio och TV för masskommunikation, både i den protestantiska delen av kristenheten och i den romersk-katolska.

4.0 Med digitala medier och sociala nätverk, har kyrkan och de kristna gått in i den digitala eran. Mobil teknik och sociala nätverk gör det möjligt för så väldigt många fler med kommunikation mellan människor samtidigt och över långa avstånd.

Julie Anne Lytle har skrivit en bok om att sättet att dela tro, att vara kyrka påverkas av sammanhanget – historien och samtiden. Det är hennes uppdelning i fyra epoker jag lånat här i bloggposten. Vad tänker du om beskrivningen?

Boken heter Faith Formation 4.0

Det här inlägget postades i kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera