Varken kommunikation eller ledarskap utvecklas utan misstag

Det är ofta jag finner inspiration till god kommunikation bland pedagoger och ledare. Inte så konstigt, för hur kan man vara en god pedagog eller en god ledare, utan att kommunicera väl och vara intresserad av kommunikationsprocesser och kommunikationsteknik?

En av de pedagoger och ledare som jag följ, mest på distans, men också vid några tillfällen på närmare håll är prästen Kjell Wiklund. Han var närmast före sin pension chef för församlingsutveckling inom Svenska kyrkan i Strängnäs stift.

Kjell Wiklund har skrivit både artiklar och böcker om ledarskap. En av hans böcker Lilla ledarboken – 20 tankar om ledarskap idag och imorgon. Kjells 18:e tanke är att det att det behöver vara tillåtet att misslyckas. Den ledare, som själv har modet att ibland misslyckas, ger sina medarbetare mandatet att göra det, skriver han. Och han bjuder på ett citat från en annan bok, Imre Kertesz Mannen utan öde:

Hellre ett lidelsefullt misstag, än att ha rätt i allt: Ty bara i lidelsen finns kamp, och bara i kampen finns existens.

Det där kan jag hålla med om, både vad Kjell Wiklund skriver och det som kommer från Imre Kertesz penna. Mänsklig kommunikation blir ett hopplöst företag, kravet är fullkomlighet. Utan plats för misslyckande, så återstår ett rymningssäkert fängelse och en stor tystnad.

 

Det här inlägget postades i kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera