Imorgon reser jag västerut: Det blir kurs om att använda bilder lätt och rätt

Med kommunikationens digitaliseringen har möjligheterna att skapa och dela bilder blivit så mycket lättare och billigare. Det blir bra, utan att det behöver vara omständligt och kosta en massa pengar. För hörde kommunikatören sig säga, allt för ofta: Nej, någon bild har jag inte råd med.

Det har inte blivit lättare att fotografera i betydelsen att välja motiv, få till en berättelse. Men tekniken har blivit så mycket mer tillgänglig, för så många fler. Bilder uppskattas i sociala medier. De gillas mer, de delas mer, än ”bara” text.

Det ska vara lätt. Och det ska vara rätt. Bilderna som delas ska delas på ett juste sätt, på ett lagligt sätt.

Kollegan David Rutström har engagerat mig som föreläsare vid hans sida i en utbildning om att använda sin smarta mobil för att fotografera och filma. Han visar vad det finns för appar som gör livet enklare och roligare för en kommunikatör.

Mitt bidrag blir att föra in samtalet på kursen, på frågor om upphovsrätt och rätten till publicering. Jag kommer att tala om vad som är respektfullt, vad som är god sed, vad som är rätt i lagens mening. Och jag kommer att rekommendera användning av Creative Commons.

Se här mina slides, min ledstång i morgondagens kurs.

 

This entry was posted in bilder, foto and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>