Skamkänslan behövs för relation och kommunikation

Så har jag då börjat läsa den sista boken i Kalahari-trologin av Lasse Berg. De båda första: Gryning över Kalahari och Skymningssång i Kalahari, har jag uppskattat mycket. Och gång på gång i mina föreläsningar hänvisat till. Som regel har minst en av böckerna funnits med på de bokbord jag brukar ha med mig ut, när jag får tillfälle att tala kommunikation och medier.

Det är mestadels med mina yrkesglasögon jag tar till mig Lasse Berg böcker. De ger mig nya infallsvinklar på vad som i grunden är viktigt med kommunikation och vad som bör styra valet av medier för kommunikation. Böckerna ger mig förstås också del av den kunskap som Lasse Berg så förtjänstfullt samlat, åt mig och andra läsare.

Han är den samlande och vandrande människa han berättar om. Och han är den som delar med sig. När han nu i den tredje och sista boken närmar sig nutiden, så är ett av hans mest tydliga budskap: Bekämpa ensamheten med kärlek och respekt.

Jag har kommit ett kort stycke in i Ut ur Kalahari – drömmen om det goda livet, som är titeln på den här tredje boken. Och så har jag ”fuskat” och läst de sista sidorna.

Lasse Berg avslutar sin bok med ”Tjugo vägar till det goda livet”. Nummer 16 kan vara det som flest läsare tvekar inför.

Var tacksam för att du kan känna skam. Den kan vara ett stöd.

Tidigare har han skrivit om människan som det enda djuret som med evolutionen fått förmågan att skämmas. Och är det enda djur som också har skäl att göra det. Jag tror han lånat orden från Mark Twain.

Om skamkänslan beskrivs som den självstyrande kompassen, då är den en positiv faktor, som ger människan möjlighet att skapa, behålla och utveckla relationer. Och den hjälper henne att kommunicera i ordets egentliga betydelse: att göra gemensamt.

Delandet är motsatsen till det snåla, ogina. Utan ett delande av information blir det ingen kommunikation. Det är att behålla sin mänskliga värdighet att handla för det gemensamma bästa, även då man inte är iakttagen, kontrollerad, satt under befäl.

Jag läser Lasse Berg livsråd nummer 16 tillsammans med de 19 andra i hans lista med 20 vägar till det goda livet. Tillsammans med råd nummer 14: ”Ha inte chef. Var inte chef.” Och jag läser råd nummer 16 i det kristna evangeliets ljus, om att där kärleken finns, där finns barmhärtighet.

Det här inlägget postades i böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera