Simma lugnt i nyhetsflödet

Jag är en digital invandrare, som inte släppt min morgontidning på papper och som fortfarande lyssnar på radiosändningar när de sänds enligt tablån. Men nyheter via digitala kanaler betyder mycket för mig. Också.

För att inte drunkna i det enorma flödet, så använder jag mig av olika webbtjänster. Och då väljer jag fria tjänster, i första hand:

Aitellu – är den fria versionen av Aitellu Monitor, som jag kan använda för att bevaka vad som skrivs om på svenska i sociala medier som Twitter, Facebook och YouTube.

Talkwalker – är ett annat bevakningsverktyg med inriktning på social media, med nyhetssidor, bloggar, forum, Facebook, Twitter, Youtube osv.

Google Nyheter – hämtar artiklar från fler än 100 olika nyhetskällor på svenska. Resultatet av sökning med de ord jag valt  sammanställs med hjälp av datoralgoritmer, så jag står själv för det mänskliga.

Feedly – är den tjänst som jag använder för mina prenumerationer på det nyaste i bloggar och på sajter jag valt att följa lite närmare. Här är det RSS som gäller. RSS står för Real Simple Syndication, och följer en standard som är vanlig för nyare webbplatser och bloggar.

Jag är också min egen kurator. Och då inte i den vanliga betydelsen när ordet används på svenska – den som väljer ut och hänger en utställning på en konsthall, utan den som väljer ut nyheter och sammanställer på en webbsida. Jag använder Scoop.it för att samla och presentera nyheter.

Kommunikation och mediebruk, är temat för en av mina Scoop-it-sidor.

Jag använder också mitt konto på Twitter för att dela nyheter. Och Twitter är också ett av mina bästa verktyg för omvärldsbevakningen, ja egentligen är det förstås de nyfikna och uppmärksamma människor som jag följer som är grejen.

Titta på den här sidan om du vill läsa mer om webbtjänster för mediebevakning.

Det här inlägget postades i kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera