Använd en jämn skala – och andra råd till dig som gör en enkät

Genom att välja en jämn skala, till exempel från 1-4, så får du svar som väger över åt det ena eller andra hållet. Samma sak med sex alternativ som: Mycket Dåligt, Ganska dåligt, Ganska bra, Bra och Mycket bra.

Det här är ett av 99 råd som Paloma bjuder på.

Med möjligheten att skicka ut enkäter med e-post och användningen av webbformulär har både distribution och databehandling blivit mindre omständlig, mindre tidskrävande och mindre kostsam. Det finns en risk att falla för frestelsen att göra för långa enkäter, med för många frågor och för många svarsalternativ.

Särskilt om målgruppen för enkäten är ganska bred, så är sannolikheten att många som förhoppningsvis väljer att svara inte har så specifika uppfattningar om det frågan gäller. Med korta enkäter, mindre detaljerade frågor och färre svarsalternativ på varje fråga, ökar chanserna att det blir många som svarar och att det blir användbara svar.

Det här inlägget postades i undersökningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera